1. Ελλάδα
 2. Post-it® Brand - Προϊόντα, Προσφορές, Ιδέες
 3. Ιδέες που μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο με το Post-it® Brand
 4. Διάγραμμα fishbone: Δημιούργησε ένα διάγραμμα Αιτίου - Αποτελέσματος
Διάγραμμα fishbone

Διάγραμμα fishbone με Προϊόντα Post-it®

Ξεκίνησε από τα δύσκολα.Το να βρίσκεις λύσεις είναι υπέροχο... μόνο όταν κατανοείς σωστά τα προβλήματα που προσπαθείς να επιλύσεις. Το Διάγραμμα fishbone είναι μια μέθοδος πρόβλεψης όλων των ζητημάτων που ενδέχεται να προκύψουν σε ένα project.

Προβλήματα μπορούν να παρουσιαστούν σε οποιοδήποτε στάδιo ενός εγχειρήματος. Αντί όμως να μαντεύεις τι είναι αυτό που προκαλεί ένα πρόβλημα, χρησιμοποίησε το Διάγραμμα fishbone για να έχεις με την ομάδα σου μια αποτύπωση των αιτιών που εμποδίζουν την πρόοδο του project σας.
 

 • 1

  Ξεκίνησε προσδιορίζοντας το πρόβλημα με ακρίβεια. Προσδιόρισε το άτομο/το τμήμα που ευθύνεται για το πρόβλημα και πότε ή πού συμβαίνει. Χρησιμοποίησε ένα μεγάλο χαρτί σημειώσεων, όπως το Μπλοκ Σεμιναρίου Post-it®, για να δώσεις στο διάγραμμά σου χώρο να αναπτυχθεί.

 • 2

  Κατάγραψε το πρόβλημα σε μια Σημείωση Post-it® Super Sticky και αυτό θα αποτελεί το «κεφάλι» στο διάγραμμά σου. Από το κέντρο αυτού του χαρτιού σχεδίασε μια οριζόντια γραμμή προς τα έξω - αυτή θα είναι η «ραχοκοκαλιά» στην οποία η ομάδα σου θα πρέπει να επιλύσει το πρόβλημα. Έτσι προκύπτει και η ονομασία «ψαροκόκαλο» (fishbone)!

  Κατάγραψε το πρόβλημα σε μια Σημείωση Post-it® Super Sticky

   

   

   

 • 3

  Σε αυτό το σημείο, συζήτησε και προσδιόρισε τις συνιστώσες ή τους παράγοντες που συμβάλλουν στη δημιουργία και εξέλιξη του προβλήματος. Μπορεί να αφορούν την καθυστέρηση μιας μεταφοράς ή την ανεπαρκή στελέχωση ενός τμήματος. Προσπάθησε να εξερευνήσεις όσο το δυνατόν περισσότερες αιτίες μπορείς σε συνεργασία με την ομάδα σου.

 • 4

  Σχεδίασε μια γραμμή από τη «ραχοκοκαλιά» του διαγράμματος για κάθε μία από τις πιθανές αιτίες του προβλήματος και βάλε τίτλους (π.χ. μεταφορά, στελέχωση, κ.λπ.).

  Σχεδίασε μια γραμμή που θα συνδέει τη «ραχοκοκαλιά» του διαγράμματος με κάθε μία από τις πιθανές αιτίες του προβλήματος

 • 5

  Στη συνέχεια, ζήτησε από τα μέλη της ομάδας να ανταλλάξουν ιδέες για τα αίτια που μπορεί να ευθύνονται. Κατάγραψε τα αίτια σε μια Σημείωση Post-it® Super Sticky και προσθέσέ τα στην κατάλληλη γραμμή.

 • 6

  Μόλις τελειώσεις, εσύ και η ομάδα σου θα έχετε μια οπτική αναπαράσταση που θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε το πρόβλημα και να ξεκινήσετε μια πιο βαθιά έρευνα του κάθε παράγοντα που συμβάλλει σε αυτό.