Μέθοδος Critical Path

Μέθοδος Critical Path με το Post-it® Brand

Ένα ισχυρό εργαλείο για τη διαχείριση σύνθετων προβλημάτων. • Η Μέθοδος Critical Path θα σε βοηθήσει να προγραμματίσεις απαιτητικά projects δείχνοντάς σου ποιες ενέργειες έχουν κρίσιμη σημασία για την ολοκλήρωση του έργου και ποιες όχι.

  Η μέθοδος αυτή δημιουργήθηκε τη δεκαετία του 1950 και βοηθάει στο να προβλέπεις και να παρακολουθείς τις βασικές ενέργειες που απαιτούνται για την εκπλήρωση ενός project. Αυτή η διαδικασία δεν σε βοηθάει απλώς να δημιουργείς ρεαλιστικά πλάνα, αλλά προσδιορίζει και τα βήματα που πρέπει να επιταχυνθούν για να τηρηθούν οι προθεσμίες.

 • 1

  Προσδιόρισε όλες τις ενέργειες που απαιτούνται για την πραγμάτωση του πλάνου σου. Γράψε την πιο κοντινή ημερομηνία έναρξης και τον χρόνο που υπολογίζεις ότι θα χρειαστεί για την ολοκλήρωση της κάθε ενέργειας. Γράψε τα απαραίτητα σε έναν μεγάλο πίνακα, όπως το Μπλοκ Σεμιναρίου Post-it®.

  Προσδιόρισε όλες τις ενέργειες που απαιτούνται για την ολοκλήρωση του πλάνου σου

 • 2

  Στη συνέχεια, καθόρισε τις επόμενες ενέργειες που πρέπει να γίνουν. Σημείωσε ποιες ενέργειες δεν μπορούν να ξεκινήσουν πριν ολοκληρωθούν πρώτα κάποιες άλλες.

 • 3

  Γράψε αυτές τις ενέργειες σε ξεχωριστές Σημειώσεις Post-it® Super Sticky χρησιμοποιώντας κυκλικά διαγράμματα και διαγράμματα με βέλη.

  α. Οι κύκλοι απεικονίζουν τις ενέργειες που έχεις να κάνεις

  β. Τα βέλη ανάμεσα σε δύο κύκλους απεικονίζουν τη δραστηριότητα που απαιτείται για την ολοκλήρωση του project. Περιέγραψε την ενέργεια                         κάτω από το βέλος και σημείωσε τον χρόνο που υπολογίζεις για την ολοκλήρωση της πάνω από το βέλος.

                                  Γράψε αυτές τις δραστηριότητες σε ξεχωριστές Σημειώσεις Post-it® Super Sticky

 • 4

  Ενσωμάτωσε αυτές τις δραστηριότητες στο χρονοδιάγραμμά σου. Σε κάποιες περιπτώσεις το χρονοδιάγραμμά σου μπορεί να είναι μια ευθεία γραμμή ή να σχηματίζει διακλαδώσεις σε πολλές κατευθύνσεις.

 • 5

  Τώρα μπορείς να προσδιορίσεις την Kρίσιμη Διαδρομή (Critical Path). Απλώς κοίταξε τη διαδρομή με τη μεγαλύτερη χρονική διάρκεια πάνω στο διάγραμμά σου - αυτές είναι οι δραστηριότητες που δεν μπορείς να καθυστερήσεις χωρίς να αναβάλεις την εκπλήρωση του έργου σου.

  Τώρα μπορείς να προσδιορίσεις την Kρίσιμη Διαδρομή (Critical Path).

 • 6

  Καθώς το project εξελίσσεται, ενημέρωσε τις διαδρομές σου αναγράφοντας τον πραγματικό χρόνο ολοκλήρωσης μιας ενέργειας. Αυτό θα σε βοηθήσει στο να έχεις ένα ακριβές και ρεαλιστικό πλάνο. Οι αλλαγές του πλάνου που οφείλονται σε απρόβλεπτες καταστάσεις ή άλλους παράγοντες ενδέχεται να δημιουργήσουν ακόμη μια νέα κρίσιμη διαδρομή στο έργο σου.